Wczoraj pełniący obowiązki powiatowego lekarza weterynarii w Świeciu Zygmunt Gadomski podtrzymał decyzję o zawieszeniu produkcji w zakładach mięsnych Viola. Wydał również decyzję o zakazie wprowadzania do obrotu produktów, do których według dokumentacji, w której posiadaniu jest weterynaria, użyto tzw. wysortu handlowego czyli zwrotów ze sklepów i hurtowni. Są to 44 produkty wyszczególnione z nazw; m. in. kabanosy, kiełbasa krakowska parzona, mortadela drobiową czy parówki drobiowe. Wprowadzono również nakaz wycofywania z obrotu tych produktów. Odpowiednie pismo trafiło już do Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Bydgoszczy. Produkty mają być wycofane, gdyż lekarze weterynarii mają dowody na to, że wysort w tym handlowy mógł być dodawany do właśnie czterdziestu czterech produktów. Produkty zostały wyznaczone na podstawie zabezpieczonej przez weterynarię w zakładach mięsnych Viola dokumentacji. Jaki to był wysort nie wiadomo. Ponieważ towar wyszedł już z zakładu nie sposób dojść, co było w wysorcie czyli czy produkty nie były np. zapleśniałe bądź po terminie. W związku z tym cały wysort jest podejrzany. A towar, w którym się znalazł potencjalnie niebezpieczny – powiedziała naszemu reporterowi Bogumiła Mikołajczak, Wojewódzki Lekarz Weterynarii w Bydgoszczy. 44 produkty stanowiły około jednej czwartej oferty zakładów mięsnych Viola. Dziś informacja o 44 podejrzanych produktach trafić ma do systemu RASFF. „(…) Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu: (…)2. Zakazuje wprowadzania do obrotu niżej wymienionych produktów: - bobaski - kabanos bukowiaka, - kiełbasa dla chłopa, - kiełbasa dworska, - kiełbasa lwowska, - kiełbaska na kij, - kiełbasa piwna, - kiełbasa słoikowa, - kiełbasa zwykła, - konserwa w galarecie, - koszyczkowa, - krakowska parzona, - mielonka konserwowa, - mortadela drobiowa, - mortadela luksusowa, - paluszki wieprzowe, - parówki cienkie ekstra, - parówki drobiowe, - parówki firmowe, - parówki turystyczne, - parówkowa marynarska, - pasta boczkowa, - pasztetowa wędzona, - pasztetowa wiejska, - pieczeń kanapkowa, - pieczeń rzymska, - podwawelska, - podwawelska pieczona, - regionalna mielona, - salceson czarny, - serdelki bydgoskie, - serdelki drobiowe, - szynka gotowana w siatce, - szynka konserwowa 4LBS, - szynkowa W, - szynkówka, - śląska, - śląska ekstra, - toruńska regionalna, - wieprzowina II: chuda masow. kod 064-50, - wieprzowina II: chuda mas. kod 061-50, - zwyczajna, - zwyczajna ekstra, - żywiecka, (…)” Źródło: Decyzja nr 26 Powiatowy Lekarz w Świeciu. ego”? Być może nie tylko. Reporterzy „Uwagi!” ustalili, że na początku 2012 roku zakłady mięsne zakupiły telefony Iphone. Modny gadżet otrzymała kadra kierownicza firmy oraz… powiatowy lekarz weterynarii. Oglądaj kolejny reportaż TVN „Uwaga!” ujawniający skandal w zakładach mięsnych „Viola”. Zobacz reportaże o aferze mięsnej:Afera mięsna: powiatowy lekarz weterynarii zawieszonyP jak produkcja. U jak utylizacjaIle świeżej kiełbasy było w kiełbasie?Czy władze zakładów „Viola” wiedziały o odświeżaniu mięsa?O aferze mięsnej piszą na calym świecieViola wydała oświadczenieGłówny Lekarz Weterynarii o aferze mięsnejMinister rolnictwa o aferze mięsnejW chłodniach VIOLI znaleziono przeterminowane przetworyW Violi wstrzymano produkcjęRównież wojskowi mogli jeść wędliny z odzyskuMON o aferze mięsnejKolejna afera w polskim przemyśle mięsnym