Dziennikarze UWAGI! odwiedzili Szkołę Podstawową nr 25 w Warszawie. Większość uczniów, z którymi rozmawiali reporterzy otrzymali do szkoły kanapki z białym pieczywem i wędliną. Tylko nieliczni mieli owoce, warzywa oraz razowe pieczywo. Do Szkoły Podstawowej nr 25 w Warszawie UWAGA! nie trafiła przypadkiem. Urząd Miasta Warszawa wraz z dyrekcją szkoły zaprosili dziennikarzy na zdrowe śniadanie przygotowywane prze dzieci z klas drugich. Stoły zapełniły się razowym pieczywem, warzywami, rybami i wędlinami bez konserwantów. Wszystko w ramach akcji „Wiem, co jem”, która w warszawskich szkołach prowadzona jest od trzech lat. - Kampania „Wiem, co jem” w Warszawskich szkołach ma służyć kształtowaniu dobrych nawyków żywieniowych. Jest skierowana do dzieci dlatego, że kształtowanie powinno dotyczyć głównie najmłodszych. Ale uczestniczą w niej opiekunowie, nauczyciele. Urząd Miasta wydał książeczkę „Wiem, co jem” o zasadach prawidłowego żywienie dzieci. Umieszczono w niej w przystępnej formie zasady, które dzieci powinny przyjąć za swoje – mówi Jolanta Lipszyc, Biuro Edukacji Urzędu Miasta Warszawy. Jak prawidłowo przygotować śniadanie do szkoły? Zobacz reportaż!