Świadoma konsumpcja

TVN UWAGA! 137144
Jak kupować mądrze, tanio i z korzyścią dla środowiska? Jak robić zakupy, by nie wpaść w wir nieprzemyślanych konsumenckich wyborów?

- Świadomość w gotowaniu polega na tym, że z prostych rzeczy możemy zrobić wykwintną potrawę – mówi Anna Rok, Stowarzyszenie EFTE. Propozycje świadomego gotowania są proste. Produkty powinny być zdrowe, ekologiczne. Samemu możne też robić samemu. Świadome gotowanie stawia na sezonowość. Lepiej kupować to, co świeże, polskie, to na co właśnie jest czas. Świeże, ekologiczne produkty najlepiej kupować bezpośrednio od producenta. Ostatnio coraz bardziej popularne stają się zamawiane przez internet eko- skrzynki. - Czy jest sens sprowadzać coś z Chin skoro możemy to wyprodukować w Polsce? – zastanawia się Grzegorz Łapanowski, Stowarzyszenie EFTE. Importowane warzywa i owoce są zrywane, jako niedojrzałe. Przed transportem pryska się je etanem - chemicznym gazem, przyspieszającym dojrzewanie. Tracą więc na wartości, nie są tak smaczne i zdrowe. Świadoma konsumpcja ma też swój wymiar etyczny. Zwraca uwagę na łamanie prawa przez producentów żywności. W Polsce pojawiają się już firmy, które uzyskały certyfikat sprawiedliwego handlu.

podziel się:

Pozostałe wiadomości