Restauracje już otwarte. Będzie więcej ogródków [Uwaga! Koronawirus]

TVN UWAGA! 321423
Każdy metr jest teraz dla restauratorów na wagę złota. By móc przyjąć jak największą liczbę gości, ogródki powstają na parkingach, placach i plażach. Sprawdziliśmy, jak wygląda przygotowanie do sezonu na Pomorzu Zachodnim. Ponadto w programie rozmowa z dr Markiem Posobkiewiczem, Głównym Inspektorem Sanitarnym MSWiA.

Lokale gastronomiczne są już otwarte, ale ich właściciele muszą spełniać szereg wymogów m.in. stoliki muszą być oddalone od siebie o co najmniej dwa metry. Dla wielu restauratorów oznacza to zmniejszenie dochodów.

- Rozciągamy przestrzeń, której nie mamy. Gdyby nie udało nam się wygospodarować trochę terenu z sąsiedniej działki, to mielibyśmy jedną czwartą stolików. Dotychczas była u nas samoobsługa, a teraz musieliśmy zatrudnić dodatkową osobę, która będzie zajmowała się dezynfekcją i donoszeniem do stolików. Pracy jest mało, a musimy zatrudniać więcej ludzi - mówi Maciej Jachimek ze smażalni z Międzyzdrojów.

Zobacz też: Prof. Łabuzek: "Ten wirus nie jest aż tak zaraźliwy, jak się na początku wydawało"

Ponadto, w dzisiejszym programie informowaliśmy o zniesieniu obostrzeń na granicach. Do tej pory jedynie osoby zatrudnione na terenie Niemiec nie musiały przechodzić kwarantanny, od soboty dotyczy to również osób, które zatrudnione są na terenie całej Unii Europejskiej.

Ruch turystyczny praktycznie nie istnieje, więc kwarantanna staje się martwym przepisem. Kolejki też praktycznie przestały istnieć, bo na teren Niemiec granicę przekracza się bez żadnej kontroli.

Program Uwaga! Koronawirus można oglądać codziennie od poniedziałku do piątku o 19:25 i w weekendy o 19:20.

Więcej informacji na temat koronawirusa znajdziesz na stronie Zdrowie.tvn.pl >

TVN UWAGA! 5070610
TVN UWAGA! 5070610
podziel się:

Pozostałe wiadomości