Jak radzą sobie restauracje po lockdownie? [Uwaga! Koronawirus]

TVN UWAGA! 339726
- Mamy teraz pełne obłożenie. Wiem, że nie zabraknie pieniędzy na opłaty i wypłaty – cieszy się pan Maciej, restaurator z Legionowa. I dodaje: - Nie boję się, że ponownie zostaniemy zamknięci, ponieważ ja się nigdy nie zamknę, nawet na jeden dzień.

Kilka miesięcy temu pokazywaliśmy w Uwadze!, jak pan Maciej walczył, by jego restauracja przetrwała. Przedsiębiorca mimo obostrzeń nie zamknął lokalu, przez co zmagał się z częstymi kontrolami sanepidu i policji.

- Dostaliśmy 30 tys. złotych kary od sanepidu, ale się odwołaliśmy. Dodatkowo mam jeszcze kilka wyroków za otwarcie restauracji oraz naganę od sądu – przyznaje mężczyzna.

W końcu jego lokal może działać legalnie.

- Kamień spadł mi z serca, że możemy już normalnie pracować. Na szczęście w czasie największych obostrzeń nie musiałem nikogo zwalniać, a teraz planuję zatrudnić kolejne osoby – mówi Adamski.

Gościem w naszym programie był dziś mecenas Robert Bryzek z Biura Rzecznika Praw Pacjenta.

Program Uwaga! Koronawirus można oglądać codziennie od poniedziałku do piątku o 19:25 zaraz po głównym wydaniu Faktów.

Więcej informacji na temat koronawirusa znajdziesz na stronie Zdrowie.tvn.pl >

TVN UWAGA! 5070610
TVN UWAGA! 5070610
podziel się:

Pozostałe wiadomości