Główny Inspektor JHARS: Nie można jednoznacznie stwierdzić, że sól wypadowa nie była szkodliwa

Portalspozywczy.pl: - W związku z tym, że w Polsce dzienne spożycie soli na osobę jest zbyt wysokie w stosunku do zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia, w chwili obecnej nie można jednoznacznie stwierdzić czy kumulacja związków chemicznych stanowiących zanieczyszczenia soli wypadowej (poprzez spożywanie ich przez dłuższy okres czasu) nie stanowi zagrożenia zdrowotnego dla ludzi - mówi Stanisław Kowalczyk, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Organy Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, zgodnie z ustawą o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych skontrolowały artykuły rolno-spożywcze, do produkcji których wykorzystywana była sól w 99 podmiotach. Sprawdzano wszystkie zastane partie soli w każdym ze skontrolowanych podmiotów. W piśmie z dnia 30 marca 2012 roku Główny Inspektor Sanitarny poinformował, że nielegalne wprowadzanie do obrotu soli technicznej jako soli spożywczej jest zafałszowaniem i nie jest szkodliwe dla zdrowia. W związku z tym Główny Inspektor Sanitarny polecił organom Państwowej Inspekcji Sanitarnej przekazanie całości spraw związanych z solą techniczną IJHARS, do dalszego prowadzenia. - Uważam, że nie można zgodzić się ze stanowiskiem Głównego Inspektora Sanitarnego, że mamy do czynienia jedynie z żywnością zafałszowaną, której składnikiem zamiast soli spożywczej jest sól wypadowa i wobec tego, niezasadne jest przekazanie całości sprawy Inspekcji JHARS - dodaje Stanisław Kowalczyk. - Wobec powyższego właściwym wydaje się dalsze monitorowanie jakości handlowej soli oraz artykułów mogących ją zawierać przez Inspekcję IHARS, a w zakresie jakości zdrowotnej przez Państwową Inspekcję Sanitarną oraz Inspekcję Weterynaryjną - dodaje. Jak podkreśla Główny Inspektor JHARS, skuteczna ochrona rynku przed produktami o niewłaściwej jakości handlowej, zafałszowanymi, zanieczyszczonymi, czy też o niewłaściwej jakości zdrowotnej wymaga dalszego współdziałania wszystkich Inspekcji działających w obszarze kontroli żywności, również w zakresie efektywnej komunikacji pomiędzy poszczególnymi Inspekcjami, tj. przekazywania informacji o podjętych działaniach i wynikach kontroli.

podziel się:

Pozostałe wiadomości