Oto lista produktów rekomendowanych dla stołówek szkolnych: - nabiał – jogurty, kefiry, maślanki z dodatkami ziół i owoców (jako chłodniki i koktajle na słodko, ewentualnie jako baza do sosów zamiast śmietany) - świeże sezonowe i lokalne owoce i warzywa – bazy do zup, sosów, desery - kiełki – do surówek i sałatek, dekoracja do zup i dań głównych - otręby i płatki (gryczane, zbożowe niesłodzone) - zastosowanie: panierki do kotletów, dodatek do zup, na śniadanie i jako panierki lub posypki do pieczenia i sałatek - pestki słonecznika, dyni i sezamu (dodatek do zup, sałatek, makaronów, zapiekanek, kruszone także do panierek)---ramka 21597|prawo|--- - woda mineralna zamiast słodkich napojów, herbatki ziołowe do picia (np. mięta, herbaty malinowe) - dodatek mielonego siemienia lnianego lub zdrowych olejów (np. świeży lniany, rzepakowy, z dyni) - suszone owoce (surówki, zupy, kompoty, desery) - makarony z ziaren z pełnego przemiału (dania główne, zupy, sałatki) - różnorodne kasze (zupy, dodatki do dań głównych, zapiekanki, sałatki) - galaretki bez cukru z owocami - ryby (warto piec, ewentualnie panierować np. w otrębach, razowej mące, sezamie, piec pod kruszonką ziołową) - staramy się ograniczać podawanie wędlin gotowych, głównie parówek, na rzecz własnoręcznie pieczonych mięs (np. w większej ilości, a następnie mrożonych) - warto ograniczyć smażenie (np. kotletów) na rzecz duszonych gulaszy, czy np. potrawek warzywnych - wywary gotowane na dużej ilości warzyw i przyprawa naturalnych bez dodatków przypraw uniwersalnych – ewentualnie sos sojowy (+ kremowe zupy np. - z cukinii, brokuł, kalafiorów, ziemniaków, dyni) - podajemy przekąski – np. orzechy łuskane, owoce, owoce suszone - zioła świeże, suszone i przyprawy jednorodne naturalne (wzmacniają smak i zapach, ułatwiają trawienie, są źródłem cennych substancji odżywczych) - ograniczamy, docelowo eliminujemy wszelkie sztuczne dodatki (np. kwasek cytrynowy, gotowe sosy, kisiele, przyprawy uniwersalne), - staramy się ograniczać wykorzystywanie półproduktów, wybieramy te z najkrótszą listą substancji dodatkowych, czytamy etykiety - gotujemy smacznie dla zdrowia naszych dzieci Opracowanie: Grzegorz Łapanowski, konsultacja: Jagoda Dudek.