Nagroda przyznana została w kategorii krótkiej formy reporterskiej za program o Constarze, który demaskuje rażące nieprawidłowości w gospodarce. Jury konkursu w szczególności doceniło pracę reporterki, która wcieliła się w rolę pracownicy Constaru. Przez kilka dni pracy w starachowickich zakładach mięsnych Alicja Kos była świadkiem wprowadzania do sprzedaży nieświeżej żywności. Zauważyła też wiele uchybień sanitarnych. To właśnie jej nagrania stały się podstawą do powstania reportaży o odświeżaniu żywności. Czytaj również:Constar znów produkujeZapleśniałe wędliny Wędliny drugiej świeżości Wstrzymana produkcja, prezes odwołany Constar, komentarz reporterki Czy wiesz, co jesz? Śmierdzące mięso Śmierdzą nie tylko wędliny Komisja domaga się kontroli Przyznać się do błędu Wędliny krążą w ciężarówkach Pismo do Ministra Sprawiedliwości w sprawie Constaru