"Mam lekkość bytu"

TVN UWAGA! 3624678

W poniedziałek gościem czata UWAGI! była prowadząca "Kuchenne rewolucje" - Magda Gessler. Przeczytaj zapis czata i dowiedz się m.in. jakie są ulubione restauracje pani Magdy, jakich lokali jej w Polsce brakuje, a nawet jakie danie poleca by przez żołądek trafić do serca ukochanego mężczyzny.

~Pati: Czy myśli Pani, że większość restauracji jest taka jak po kuchennej rewolucji? Magda Gessler: Wierzę, że są różne, bardzo różne. ~starplanet: Jaki Pani zdaniem jest sposób na ”wyplewienie” odgrzewanego jedzenia w restauracjach? Magda Gessler: Zmiana mentalności. Przekonanie innych o tym, że inni ludzie też są wrażliwi na smak i zapach. I to bezpośrednio przekłada się na ilość gości w restauracjach. Ludzie są też istotami z instynktem i nie można ich oszukać na zawsze. To są numery na raz, dwa, ale nie na trzy, cztery i więcej. ~Kacpero221: Czy do którejś z restauracji odwiedzanych podczas ”Kuchennych Rewolucji”, wróciła pani już bez kamer? Magda Gessler: Oczywiście, że tak. BukisiaA: Jaka, Pani zdaniem, restauracja z tego serialu była najlepsza? W której było najlepsze jedzenie, a w której najczystsza kuchnia? Magda Gessler: Dla mnie czysta kuchnia musi być zawsze. I to, że ona jest czysta, a nie ma jedzenia to nie ma sensu. Jedno bez drugiego nie żyje. To jak małżeństwo. Matka musi sama urodzić dziecko, ale musi być kawałek ojca, albo chociaż jego część ;) Najlepszych restauracji jest parę. Myślę, że ta w Pszczynie, ta w Zakopanem czyli Obrochtówka, Tawerna u Greka, Pepper's są na pewno dobre restauracje. Jest na co tam iść. ~epa: Witam, czy ma Pani jakieś rady dla osób marzących o otworzeniu własnej restauracji? Jest jakaś metoda na osiągnięciu sukcesu? Magda Gessler: Metoda jest taka, że trzeba kochać ludzi, gotowanie, dawanie, umieć samemu gotować chociaż troszeczkę, umieć zarządzać i zaczynać od małych projektów, które mają dużo większą szansę na powodzenie i są mniejszym ryzykiem niż te duże, jeśli nie mamy doświadczenia. Ja marzę o takiej restauracji jak Jamie Oliver, który ma jednego kucharza, małą kartę i osiem stolików. Takiej nie spotkałam. ~Remsize: Witam, zastanawiam się skąd Pani bierze pomysły na urządzanie wnętrz restauracji, czy to się wiąże z jakimś wykształceniem, czy jest to intuicja? Magda Gessler: Wykształcenie jest malarskie, dom artystyczny i wieczne marzenie o kolorze, o smakach, hodowanie głodu na kolor, na różnorodność, na niebylejakość. Ciekawość świata. Nauka płynąca z każdego miejsca, które odwiedziłam jest cząstką moich nowych kreacji. marcyskaa: Czy uważa Pani, że takie drastyczne zachowanie wobec kelnerów w restauracji jest odpowiednie? Magda Gessler: Lekarz, który do nas przychodzi i ucina nam nogę robi to w celu uchronienia nas przed śmiercią. Jest to ostatecznością. Kiedy się ostro traktuje kelnerów to dlatego, że wszystkie metody zawiodły. Należy ich obudzić. Ale pamiętajmy, to ostateczność. ~Jucia: Jaka jest Pani ulubiona kuchnia? Lubi Pani eksperymentować? Magda Gessler: Nie mam ulubionej kuchni, lubię każdą. Eksperymentuję co godzina. Ostatni eksperyment - biszkopt z kaszanki, z migdałami i koglem-moglem. Paulina1443: Czy myśli Pani, że większość restauracji które Pani odwiedziła dalej funkcjonuje według Pani reguł ? Magda Gessler: Ja jestem tylko wizytą, albo aż wizytą, doradcą, czy też pogotowiem lekarskim w nagłych wypadkach. Jeśli wypiszę receptę lub przepis na restaurację, a leki nie zostały wykupione, albo tylko niektóre z nich, to sobie sami Państwo odpowiedzcie jaki jest tego skutek. To tylko cztery dni, albo u lekarza to tylko naście minut wizyty w domu. Nieznany pacjent, nieznany przypadek. ~Sqh: Czy uważa Pani, że restauracje typu fast-food nie są prawdziwymi restauracjami? Magda Gessler: A co to jest fast-food?;) ~alunia1986: Uważam, że polska kuchnia jest jedną z lepszych. Jak Pani ocenia Polskie restauracje w stosunku do innych europejskich państw? Magda Gessler: Że zaczęły być europejskie, a nie polskie. ~kuchareczka: Czy ze spelunki da się zrobić restaurację? Magda Gessler: Oczywiście, genialną spelunkę. Cudownie chamska wódka, chamski ogórek, a jutro śledź. Charyzmatyczny barman i cudowna właścicielka. Można to sprzedać całkiem nieźle..:) Karcia_97: Niedawno był odcinek w Tychach. Śląska kuchnia - dobra kuchnia ? Magda Gessler: Najlepsza w Polsce, ponieważ ma dziedzictwo. ~Rafcio: Czy warto otworzyć restaurację z dietetycznymi potrawami ?? Magda Gessler: Oczywiście, że warto, ale w dużym mieście. Gdzie jest dużo wysublimowanych klientów, albo myślących o swoim zdrowiu. lokkkk: Posiada Pani ogromną wiedzę na temat gotowania, gdzie Pani ją zdobyła? Magda Gessler: Od dzieciństwa w domu, cudownym domu. I chyba trzeba tak zacząć. Od domu, zapachów, smaków i apetytu. No i tak dalej. Duuuużo restauracji odwiedzonych, przejedzonych, każda restauracja jest nową lekcją. Ciekawość i jeszcze raz ciekawość. ~pawel90: Czy jeśli staje Pani przed wyborem zatrudnienia osób woli Pani osoby w doświadczeniem czy bez? Magda Gessler: Mam intuicję. Lubię osoby wrażliwe. Czasami z doświadczeniem a czasami bez. Cudowne są osoby bez doświadczenia, bo są świeże jak ”bułeczki”. ~filip200402: Odnośnie Jamiego czy myślała Pani nad polskim programem promującym miłośników gotowania w Anglii? Podobno wyszło to całkiem dobrze i chciałbym zobaczyć coś takiego na polskim ekranie. Magda Gessler: Dużo tajemnic, cicho sza! Szafa gra. Jajeczny: Co Pani robi poza gotowaniem ? Magda Gessler: Maluję, kocham, piszę, dekoruję, marzę, pływam, gotuję, gotuję, gotuję. ~pralinka: Jakie jest Pani kulinarne marzenie, które chciałaby Pani zrealizować? Magda Gessler: Znaleźć restaurację wg moich marzeń, gdzie mi podadzą tak jeść jak sobie wymarzę, a to nie będzie moja restauracja. Najbliższa moim marzeniom jest restauracja Viridiana w Madrycie. Szef Abraham. ~destin6: Czy jest Pani spełnioną zawodowo kobietą? Magda Gessler::):):):):):):):):):):):):):) Karcia_97: Jest Pani z siebie dumna? Z tego co Pani robi? Z tego, że pomaga tylu ludziom w KRYZYSOWYCH sytuacjach ? Magda Gessler: Jestem wzruszona. ~kajda102: Czy w prawdziwym życiu jest Pani taka jak w programie? Magda Gessler: Dużo cieplejsza. I łagodna. Ale konsekwentna. Matioszek: Czy Pani ma satysfakcję z dobrze ugotowanego dania?;) Magda Gessler: Nawet sobie nie wyobrażacie jaką. Na szczęście zdarza się to często, ale zawsze adrenalina skacze w górę przed spojrzeniem na reakcję moich gości. Zawsze się boję i zawsze jestem niepewna. Prawie pewna, ale niepewna. Dlatego próbuję tyle razy. I jeszcze raz. Boję się jak na egzaminie. A zdarza się to wiele razy:) ~lilla: Pani Magdo, czy nie planuje Pani otwarcia własnej szkoły kulinarnej? Ja chętnie zapisałabym się na kurs gotowania, może inni również… Mam 24 lata i ledwo robię jajecznicę (wstyd) :). Bardzo chętnie zapisałabym się do Pani szkoły kulinarnej jeśli otworzyłaby Pani taką. Magda Gessler: Zacznę od szkoły gotowania dla dzieci. To będą moi pierwsi uczniowie. Na pewno nie podam im margaryny;) ~grrr: Czy poznała Pani kogoś na planie Kuchennych Rewolucji, od kogo mogła się coś nauczyć? Magda Gessler: Tak. Pszczyna. Striptiz gęsi od Pana Tomka i od Pani Ani (babci) chłodnik ze śledzia. Zaskakujący i pyszny. Anae: Co Pani myśli o kuchni wegetariańskiej i o chińskiej która coraz bardziej wojuje Europę? Magda Gessler: Uważam, że każdy ma prawo wyboru. Moja córka jest wegetarianką. ~mmnnaa: Czy kiedykolwiek skrytykowano Panią za przyrządzone danie? Magda Gessler: Oczywiście, że tak. andzela2014: Czy z małym doświadczeniem można rozwinąć się zawodowo i założyć restaurację ? Magda Gessler: Jeśli ma się wyjątkowe zdolności marketingowe i magiczne. I przekształci się piasek w złoto to tak ~daria_xxx: Czy nasi kucharze są naprawdę tacy kiepscy? Magda Gessler: Nie mamy dobrej szkoły. Muszą sami sobie radzić, a to nie jest proste. Dlatego Ci którzy wracają zza granicy są poszukiwanym pracownikiem. Gosiaczek902: Ze której swojej restauracji jest Pani najbardziej zadowolona? Magda Gessler: Wczoraj były urodziny Fukiera. 20 lat z Fukierem. Nic dodać nić ująć. Jak pierwsze dziecko. Ale lubię wiele swoich restauracji. zenek14: Skąd Pani czerpie pomysły na nowe potrawy w swoich restauracjach? Magda Gessler: Z hodowanego głodu i z jeżdżenia po świecie. I z apetytu innych na coś. ~Pocieszyciel: Czy mogłaby Pani opisać jaka była 'NAJDZIWNIEJSZA' potrawa, którą jadła Pani w swoim życiu? ;) Magda Gessler: Tak. Ukwiały morskie, zwane percebes, kilogram 180 euro, wyglądające jak miniaturowe nogi słonia, po obdarciu ich ze skóry. Przypominają małe ciepłe f...y psa ;) Galicja - Hiszpania. ~discopolowiec: A ja, jako, że jestem smakoszem pizzy to pozwolę sobie zapytać gdzie w Warszawie smakuje Pani to danie najbardziej? Magda Gessler: Myślę, że w Garze (restauracja GAR - róg Sienkiewicza i Jasnej). ~nina30: Czy trafia Pani do serc mężczyzn przez żołądek, czy raczej oczekuje by to oni popisali sie kulinarnie? Pozdrawiam i podziwiam :) Magda Gessler: Raczej każdy robi to co potrafi najlepiej. ~Leo: Czy zawsze kieruje się Pani wyglądem potrawy? Czy zjadła by Pani ”coś” co wygląda niezbyt ciekawie, ale ma ciekawą nazwę? Magda Gessler: Nie. Ja kieruję się nosem. Coś musi pachnieć. Zawsze obwąchuję jak pies. To jest początek. Potem wygląd. Karcia_97: Co Pani najbardziej ceni w ludziach, m.in. właścicielach restauracji? I jak zgłosić się do Pani programu? Magda Gessler: Proszę o to zapytać TVN. A najbardziej cenię we właścicielach ich uczciwość, prawdziwe marzenie o dobrej restauracji i marzenie o dobrym karmieniu ludzi. Marzenie o pieniądzach jest na drugim miejscu. ~kuchcikwwo93: Czy nie uważa pani że jest Pani nieraz zbyt surowa dla uczestników programu? Magda Gessler: Myślę, że jestem tak surowa jak powinnam. Uważam, że czasami jestem za łagodna. Bo efekt świadczy o tym, że w żaden sposób nie dociera do nich coś co mówię, a mają ogromną szansę. Patrz Obrohtówka, tam się czeka po 4 h na stolik. Patrz Tawerna Dominikańska, ludzie czekają w kolejkach po świeże ryby. ~grrr: Czy zdarzyło się kiedyś, żeby jakaś potrawa w restauracji na początku programu posmakowała Pani? Magda Gessler: Tak, oczywiście. ~kuchareczka: Czy bary szybkiej obsługi mają przyszłość? Magda Gessler: Oczywiście. A szczególnie bary mleczne. ~bartekmich: Jakie Pani ma związane z Fukierem wspomnienia? Magda Gessler: Moja córka ma 21 lat. Fukier 20. Całe moje życie i mojej rodziny jest związane z Fukierem. Czyli bardzo ciepłe wspomnienia. Karcia_97: Dlaczego tak często pojawiają się łzy w Pani programie ? Jest Pani w stanie odpowiedzieć na to pytanie? Magda Gessler: Tak, wydaje mi się że jestem osobą o nieprzeciętnej energii, która wyświetla rzeczy dobre i złe i ludzie czują się po prostu nadzy, ale też wierzą, że w ten sposób mogą liczyć na moją pomoc, która jest bezgraniczna przez te cztery dni. ~Leo: Czy ma Pani jakiś swój ”tajny” składnik którym potrafi Pani podnieść wartość danej potrawy, czy też kieruje się Pani zasadą zobaczymy co się stanie jak dodam tego czy tamtego? Magda Gessler: Mam wyobraźnię smakową. Potrafię ocenić produkt, który dostaję do ręki. I nawet jak zaproszę kogoś na indyka, a on się okaże nie taki jaki powinien być, to podaję wszystkim ziemniaki z koperkiem i opowiadam jak miał smakować indyk. Zapraszam na kolejną kolację już z kolejnym indykiem. Prosto ale świeżo. ~angel80: Kolacja dla dwojga w Krakowie, jaką restaurację Pani poleca? Magda Gessler: Bardzo trudne pytanie. Bardzo lubię HERUBINA. I lubię PASTĘ w hotelu Pod różą. I kiełbaski na gorąco z nyski pod dworcem autobusowym. Ewaewa: Jaki smak kojarzy się Pani z dzieciństwem? Magda Gessler: Kogel-mogel z sokiem cytrynowym. Barszcz ukraiński. I najlepsze ciasto drożdżowe na świecie. Z kruszonka. Takiego już nie ma i nie będzie. Wieczne poszukiwane bez nadzienia. ~elamh: A czy bary mleczne maja jeszcze szanse? Marzy mi się taki polski bar tutaj gdzie mieszkam w Mülheim nad Rura Magda Gessler: Mi też. Mi też. Mi też. Mi też. Fajny program rządowy o dokarmianiu młodzieży i osób starszych bardzo by im pomógł. Rysiek421: Czego Pani nie lubi? Bo ja... szczawiowej. Magda Gessler: Móżdżku i oczu. Karcia_97: Pani w swoich restauracjach również czasem wychodzi do gości? A może sama Pani gotuje w swoich restauracjach? Pozdrawiam, Karolina! Magda Gessler: Tak, tak, tak, tak. Bardzo często. Bardzo często lubię wejść do kuchni, jak moje danie, które sobie wymarzone i omówione z kucharzem, jak jest zrealizowane, upieczone, ugotowane. To miło być rzadką rozczarowaną. ~kuchareczka: Czy w stołówkach szkolnych źle karmią? Magda Gessler: Nie wiem. Za moich czasów karmiono nie najgorzej. Jajeczny: Dlaczego Pani pomaga restauracją które są o krok od stoczenia ? Magda Gessler: Takie jest założenie programowe Kuchennych Rewolucji. Ja nie wybieram restauracji. ~mala820: Jak Pani godzi czas między kariera zawodowa a rodzina? Mnie wciąż brakuje czasu… Magda Gessler: Dzieci są dorosłe. I mam je bardzo blisko bo razem pracujemy. Nad różnymi ich projektami. A oni pomagają mi w moich. A z mężem jesteśmy zawsze wtedy kiedy tego potrzebujemy. woodbine: Czy dobra kuchnia może być dietetyczna, czy jedno wyklucza drugie? Magda Gessler: Cienko z tą dobrą dietetyczną kuchnią. Może być smaczna, ale nie bardzo dobra. Tłuszcz jest przekaźnikiem smaku. Ewaewa: Czy ma Pani pomysł na danie (w miarę proste), które powali na kolana każdego mężczyznę? W końcu jest powiedzenie, że przez żołądek do serca :) Magda Gessler: Oczywiście, że tak. Ale czy każdego nie wiem. Ziemniaki pieczone z pomidorami w piecu z oliwą z oliwek, rozmarynem, czosnkiem i cebulką dymką. No i sok z cytryny:) Smacznego. Jajeczny: Od jakiej potrawy zaczyna pani dzień? Magda Gessler: Twarożek i sok z pomarańczy i grejpfruta oraz szklanka ciepłej wody. Pomidor. ~mmnnaa: Czy zwraca Pani uwagę na kalorie w przygotowywanych daniach? Magda Gessler: Nie. Ale mam lekkość bytu, tzn. bardzo rzadko obciążam je mąką. Powiedziałabym szczerze - nigdy w życiu nie daję mąki do sosu. Lubię obiady jednodaniowe. I do pieca. Wtedy nie ma smażeniny, dymu. I ja pachnę. epajeropl: Czy w dzisiejszym natłoku różnych restauracji warto otwierać kolejne? Magda Gessler: Oczywiście, że tak. Zawsze jest taka, której nie ma. Ale uwaga, jest coraz trudniej. tomiwo: Pani Magdo jakich kuchenek używa pani w swoich restauracjach (gazowe czy indukcyjne)? Magda Gessler: Tam gdzie mogę używam gazowych, albo elektrycznych. Indukcyjnych nigdy. Jajeczny: Czy talent do gotowanie powstał od zwykłej zabawy? Jaka była Pani pierwsza potrawa udana czy też nie udana? Magda Gessler: Talent do gotowania jest genetyczny. Wszyscy się śmieją z tych moich babć. Jedna Włoszka, druga Rosjanka, hahaha, ale to one zapaliły moją iskrę bożą. NieBBieskAA: Witam , czy u Pani w restauracji też można zjeść tanio i smacznie czy też nie każdego na to stać ? Magda Gessler: Nie. W Garze, w Wenecji, w Belinnim i w Słodkim… Słonym są ogromne pizze i sałaty za 20 zł. Każda pizza za 20zł. Ale naprawdę są z pieca. Pieczone na oczach.
Pozostałe wiadomości