~Pati: Czy myśli Pani, że większość restauracji jest taka jak po kuchennej rewolucji?Magda Gessler: Wierzę, że są różne, bardzo różne. ~starplanet: Jaki Pani zdaniem jest sposób na ”wyplewienie” odgrzewanego jedzenia w restauracjach?Magda Gessler: Zmiana mentalności. Przekonanie innych o tym, że inni ludzie też są wrażliwi na smak i zapach. I to bezpośrednio przekłada się na ilość gości w restauracjach. Ludzie są też istotami z instynktem i nie można ich oszukać na zawsze. To są numery na raz, dwa, ale nie na trzy, cztery i więcej. ~Kacpero221: Czy do którejś z restauracji odwiedzanych podczas ”Kuchennych Rewolucji”, wróciła pani już bez kamer?Magda Gessler: Oczywiście, że tak. BukisiaA: Jaka, Pani zdaniem, restauracja z tego serialu była najlepsza? W której było najlepsze jedzenie, a w której najczystsza kuchnia?Magda Gessler: Dla mnie czysta kuchnia musi być zawsze. I to, że ona jest czysta, a nie ma jedzenia to nie ma sensu. Jedno bez drugiego nie żyje. To jak małżeństwo. Matka musi sama urodzić dziecko, ale musi być kawałek ojca, albo chociaż jego część ;) Najlepszych restauracji jest parę. Myślę, że ta w Pszczynie, ta w Zakopanem czyli Obrochtówka, Tawerna u Greka, Pepper's są na pewno dobre restauracje. Jest na co tam iść. ~epa: Witam, czy ma Pani jakieś rady dla osób marzących o otworzeniu własnej restauracji? Jest jakaś metoda na osiągnięciu sukcesu?Magda Gessler: Metoda jest taka, że trzeba kochać ludzi, gotowanie, dawanie, umieć samemu gotować chociaż troszeczkę, umieć zarządzać i zaczynać od małych projektów, które mają dużo większą szansę na powodzenie i są mniejszym ryzykiem niż te duże, jeśli nie mamy doświadczenia. Ja marzę o takiej restauracji jak Jamie Oliver, który ma jednego kucharza, małą kartę i osiem stolików. Takiej nie spotkałam. ~Remsize: Witam, zastanawiam się skąd Pani bierze pomysły na urządzanie wnętrz restauracji, czy to się wiąże z jakimś wykształceniem, czy jest to intuicja?Magda Gessler: Wykształcenie jest malarskie, dom artystyczny i wieczne marzenie o kolorze, o smakach, hodowanie głodu na kolor, na różnorodność, na niebylejakość. Ciekawość świata. Nauka płynąca z każdego miejsca, które odwiedziłam jest cząstką moich nowych kreacji. marcyskaa: Czy uważa Pani, że takie drastyczne zachowanie wobec kelnerów w restauracji jest odpowiednie?Magda Gessler: Lekarz, który do nas przychodzi i ucina nam nogę robi to w celu uchronienia nas przed śmiercią. Jest to ostatecznością. Kiedy się ostro traktuje kelnerów to dlatego, że wszystkie metody zawiodły. Należy ich obudzić. Ale pamiętajmy, to ostateczność. ~Jucia: Jaka jest Pani ulubiona kuchnia? Lubi Pani eksperymentować?Magda Gessler: Nie mam ulubionej kuchni, lubię każdą. Eksperymentuję co godzina. Ostatni eksperyment - biszkopt z kaszanki, z migdałami i koglem-moglem. Paulina1443: Czy myśli Pani, że większość restauracji które Pani odwiedziła dalej funkcjonuje według Pani reguł ?Magda Gessler: Ja jestem tylko wizytą, albo aż wizytą, doradcą, czy też pogotowiem lekarskim w nagłych wypadkach. Jeśli wypiszę receptę lub przepis na restaurację, a leki nie zostały wykupione, albo tylko niektóre z nich, to sobie sami Państwo odpowiedzcie jaki jest tego skutek. To tylko cztery dni, albo u lekarza to tylko naście minut wizyty w domu. Nieznany pacjent, nieznany przypadek. ~Sqh: Czy uważa Pani, że restauracje typu fast-food nie są prawdziwymi restauracjami?Magda Gessler: A co to jest fast-food?;) ~alunia1986: Uważam, że polska kuchnia jest jedną z lepszych. Jak Pani ocenia Polskie restauracje w stosunku do innych europejskich państw?Magda Gessler: Że zaczęły być europejskie, a nie polskie. ~kuchareczka: Czy ze spelunki da się zrobić restaurację?Magda Gessler: Oczywiście, genialną spelunkę. Cudownie chamska wódka, chamski ogórek, a jutro śledź. Charyzmatyczny barman i cudowna właścicielka. Można to sprzedać całkiem nieźle..:) Karcia_97: Niedawno był odcinek w Tychach. Śląska kuchnia - dobra kuchnia ?Magda Gessler: Najlepsza w Polsce, ponieważ ma dziedzictwo. ~Rafcio: Czy warto otworzyć restaurację z dietetycznymi potrawami ??Magda Gessler: Oczywiście, że warto, ale w dużym mieście. Gdzie jest dużo wysublimowanych klientów, albo myślących o swoim zdrowiu. lokkkk: Posiada Pani ogromną wiedzę na temat gotowania, gdzie Pani ją zdobyła?Magda Gessler: Od dzieciństwa w domu, cudownym domu. I chyba trzeba tak zacząć. Od domu, zapachów, smaków i apetytu. No i tak dalej. Duuuużo restauracji odwiedzonych, przejedzonych, każda restauracja jest nową lekcją. Ciekawość i jeszcze raz ciekawość. ~pawel90: Czy jeśli staje Pani przed wyborem zatrudnienia osób woli Pani osoby w doświadczeniem czy bez?Magda Gessler: Mam intuicję. Lubię osoby wrażliwe. Czasami z doświadczeniem a czasami bez. Cudowne są osoby bez doświadczenia, bo są świeże jak ”bułeczki”. ~filip200402: Odnośnie Jamiego czy myślała Pani nad polskim programem promującym miłośników gotowania w Anglii? Podobno wyszło to całkiem dobrze i chciałbym zobaczyć coś takiego na polskim ekranie.Magda Gessler: Dużo tajemnic, cicho sza! Szafa gra. Jajeczny: Co Pani robi poza gotowaniem ?Magda Gessler: Maluję, kocham, piszę, dekoruję, marzę, pływam, gotuję, gotuję, gotuję. ~pralinka: Jakie jest Pani kulinarne marzenie, które chciałaby Pani zrealizować?Magda Gessler: Znaleźć restaurację wg moich marzeń, gdzie mi podadzą tak jeść jak sobie wymarzę, a to nie będzie moja restauracja. Najbliższa moim marzeniom jest restauracja Viridiana w Madrycie. Szef Abraham. ~destin6: Czy jest Pani spełnioną zawodowo kobietą?Magda Gessler::):):):):):):):):):):):):):) Karcia_97: Jest Pani z siebie dumna? Z tego co Pani robi? Z tego, że pomaga tylu ludziom w KRYZYSOWYCH sytuacjach ?Magda Gessler: Jestem wzruszona. ~kajda102: Czy w prawdziwym życiu jest Pani taka jak w programie?Magda Gessler: Dużo cieplejsza. I łagodna. Ale konsekwentna. Matioszek: Czy Pani ma satysfakcję z dobrze ugotowanego dania?;)Magda Gessler: Nawet sobie nie wyobrażacie jaką. Na szczęście zdarza się to często, ale zawsze adrenalina skacze w górę przed spojrzeniem na reakcję moich gości. Zawsze się boję i zawsze jestem niepewna. Prawie pewna, ale niepewna. Dlatego próbuję tyle razy. I jeszcze raz. Boję się jak na egzaminie. A zdarza się to wiele razy:) ~lilla: Pani Magdo, czy nie planuje Pani otwarcia własnej szkoły kulinarnej? Ja chętnie zapisałabym się na kurs gotowania, może inni również… Mam 24 lata i ledwo robię jajecznicę (wstyd) :). Bardzo chętnie zapisałabym się do Pani szkoły kulinarnej jeśli otworzyłaby Pani taką.Magda Gessler: Zacznę od szkoły gotowania dla dzieci. To będą moi pierwsi uczniowie. Na pewno nie podam im margaryny;) ~grrr: Czy poznała Pani kogoś na planie Kuchennych Rewolucji, od kogo mogła się coś nauczyć?Magda Gessler: Tak. Pszczyna. Striptiz gęsi od Pana Tomka i od Pani Ani (babci) chłodnik ze śledzia. Zaskakujący i pyszny. Anae: Co Pani myśli o kuchni wegetariańskiej i o chińskiej która coraz bardziej wojuje Europę?Magda Gessler: Uważam, że każdy ma prawo wyboru. Moja córka jest wegetarianką. ~mmnnaa: Czy kiedykolwiek skrytykowano Panią za przyrządzone danie?Magda Gessler: Oczywiście, że tak. andzela2014: Czy z małym doświadczeniem można rozwinąć się zawodowo i założyć restaurację ?Magda Gessler: Jeśli ma się wyjątkowe zdolności marketingowe i magiczne. I przekształci się piasek w złoto to tak ~daria_xxx: Czy nasi kucharze są naprawdę tacy kiepscy?Magda Gessler: Nie mamy dobrej szkoły. Muszą sami sobie radzić, a to nie jest proste. Dlatego Ci którzy wracają zza granicy są poszukiwanym pracownikiem. Gosiaczek902: Ze której swojej restauracji jest Pani najbardziej zadowolona?Magda Gessler: Wczoraj były urodziny Fukiera. 20 lat z Fukierem. Nic dodać nić ująć. Jak pierwsze dziecko. Ale lubię wiele swoich restauracji. zenek14: Skąd Pani czerpie pomysły na nowe potrawy w swoich restauracjach?Magda Gessler: Z hodowanego głodu i z jeżdżenia po świecie. I z apetytu innych na coś. ~Pocieszyciel: Czy mogłaby Pani opisać jaka była 'NAJDZIWNIEJSZA' potrawa, którą jadła Pani w swoim życiu? ;)Magda Gessler: Tak. Ukwiały morskie, zwane percebes, kilogram 180 euro, wyglądające jak miniaturowe nogi słonia, po obdarciu ich ze skóry. Przypominają małe ciepłe f...y psa ;) Galicja - Hiszpania. ~discopolowiec: A ja, jako, że jestem smakoszem pizzy to pozwolę sobie zapytać gdzie w Warszawie smakuje Pani to danie najbardziej?Magda Gessler: Myślę, że w Garze (restauracja GAR - róg Sienkiewicza i Jasnej). ~nina30: Czy trafia Pani do serc mężczyzn przez żołądek, czy raczej oczekuje by to oni popisali sie kulinarnie? Pozdrawiam i podziwiam :)Magda Gessler: Raczej każdy robi to co potrafi najlepiej. ~Leo: Czy zawsze kieruje się Pani wyglądem potrawy? Czy zjadła by Pani ”coś” co wygląda niezbyt ciekawie, ale ma ciekawą nazwę?Magda Gessler: Nie. Ja kieruję się nosem. Coś musi pachnieć. Zawsze obwąchuję jak pies. To jest początek. Potem wygląd. Karcia_97: Co Pani najbardziej ceni w ludziach, m.in. właścicielach restauracji? I jak zgłosić się do Pani programu?Magda Gessler: Proszę o to zapytać TVN. A najbardziej cenię we właścicielach ich uczciwość, prawdziwe marzenie o dobrej restauracji i marzenie o dobrym karmieniu ludzi. Marzenie o pieniądzach jest na drugim miejscu. ~kuchcikwwo93: Czy nie uważa pani że jest Pani nieraz zbyt surowa dla uczestników programu?Magda Gessler: Myślę, że jestem tak surowa jak powinnam. Uważam, że czasami jestem za łagodna. Bo efekt świadczy o tym, że w żaden sposób nie dociera do nich coś co mówię, a mają ogromną szansę. Patrz Obrohtówka, tam się czeka po 4 h na stolik. Patrz Tawerna Dominikańska, ludzie czekają w kolejkach po świeże ryby. ~grrr: Czy zdarzyło się kiedyś, żeby jakaś potrawa w restauracji na początku programu posmakowała Pani?Magda Gessler: Tak, oczywiście. ~kuchareczka: Czy bary szybkiej obsługi mają przyszłość?Magda Gessler: Oczywiście. A szczególnie bary mleczne. ~bartekmich: Jakie Pani ma związane z Fukierem wspomnienia?Magda Gessler: Moja córka ma 21 lat. Fukier 20. Całe moje życie i mojej rodziny jest związane z Fukierem. Czyli bardzo ciepłe wspomnienia. Karcia_97: Dlaczego tak często pojawiają się łzy w Pani programie ? Jest Pani w stanie odpowiedzieć na to pytanie?Magda Gessler: Tak, wydaje mi się że jestem osobą o nieprzeciętnej energii, która wyświetla rzeczy dobre i złe i ludzie czują się po prostu nadzy, ale też wierzą, że w ten sposób mogą liczyć na moją pomoc, która jest bezgraniczna przez te cztery dni. ~Leo: Czy ma Pani jakiś swój ”tajny” składnik którym potrafi Pani podnieść wartość danej potrawy, czy też kieruje się Pani zasadą zobaczymy co się stanie jak dodam tego czy tamtego?Magda Gessler: Mam wyobraźnię smakową. Potrafię ocenić produkt, który dostaję do ręki. I nawet jak zaproszę kogoś na indyka, a on się okaże nie taki jaki powinien być, to podaję wszystkim ziemniaki z koperkiem i opowiadam jak miał smakować indyk. Zapraszam na kolejną kolację już z kolejnym indykiem. Prosto ale świeżo. ~angel80: Kolacja dla dwojga w Krakowie, jaką restaurację Pani poleca?Magda Gessler: Bardzo trudne pytanie. Bardzo lubię HERUBINA. I lubię PASTĘ w hotelu Pod różą. I kiełbaski na gorąco z nyski pod dworcem autobusowym. Ewaewa: Jaki smak kojarzy się Pani z dzieciństwem?Magda Gessler: Kogel-mogel z sokiem cytrynowym. Barszcz ukraiński. I najlepsze ciasto drożdżowe na świecie. Z kruszonka. Takiego już nie ma i nie będzie. Wieczne poszukiwane bez nadzienia. ~elamh: A czy bary mleczne maja jeszcze szanse? Marzy mi się taki polski bar tutaj gdzie mieszkam w Mülheim nad RuraMagda Gessler: Mi też. Mi też. Mi też. Mi też. Fajny program rządowy o dokarmianiu młodzieży i osób starszych bardzo by im pomógł. Rysiek421: Czego Pani nie lubi? Bo ja... szczawiowej.Magda Gessler: Móżdżku i oczu. Karcia_97: Pani w swoich restauracjach również czasem wychodzi do gości? A może sama Pani gotuje w swoich restauracjach? Pozdrawiam, Karolina!Magda Gessler: Tak, tak, tak, tak. Bardzo często. Bardzo często lubię wejść do kuchni, jak moje danie, które sobie wymarzone i omówione z kucharzem, jak jest zrealizowane, upieczone, ugotowane. To miło być rzadką rozczarowaną. ~kuchareczka: Czy w stołówkach szkolnych źle karmią?Magda Gessler: Nie wiem. Za moich czasów karmiono nie najgorzej. Jajeczny: Dlaczego Pani pomaga restauracją które są o krok od stoczenia ?Magda Gessler: Takie jest założenie programowe Kuchennych Rewolucji. Ja nie wybieram restauracji. ~mala820: Jak Pani godzi czas między kariera zawodowa a rodzina? Mnie wciąż brakuje czasu…Magda Gessler: Dzieci są dorosłe. I mam je bardzo blisko bo razem pracujemy. Nad różnymi ich projektami. A oni pomagają mi w moich. A z mężem jesteśmy zawsze wtedy kiedy tego potrzebujemy. woodbine: Czy dobra kuchnia może być dietetyczna, czy jedno wyklucza drugie?Magda Gessler: Cienko z tą dobrą dietetyczną kuchnią. Może być smaczna, ale nie bardzo dobra. Tłuszcz jest przekaźnikiem smaku. Ewaewa: Czy ma Pani pomysł na danie (w miarę proste), które powali na kolana każdego mężczyznę? W końcu jest powiedzenie, że przez żołądek do serca :)Magda Gessler: Oczywiście, że tak. Ale czy każdego nie wiem. Ziemniaki pieczone z pomidorami w piecu z oliwą z oliwek, rozmarynem, czosnkiem i cebulką dymką. No i sok z cytryny:) Smacznego. Jajeczny: Od jakiej potrawy zaczyna pani dzień?Magda Gessler: Twarożek i sok z pomarańczy i grejpfruta oraz szklanka ciepłej wody. Pomidor. ~mmnnaa: Czy zwraca Pani uwagę na kalorie w przygotowywanych daniach?Magda Gessler: Nie. Ale mam lekkość bytu, tzn. bardzo rzadko obciążam je mąką. Powiedziałabym szczerze - nigdy w życiu nie daję mąki do sosu. Lubię obiady jednodaniowe. I do pieca. Wtedy nie ma smażeniny, dymu. I ja pachnę. epajeropl: Czy w dzisiejszym natłoku różnych restauracji warto otwierać kolejne?Magda Gessler: Oczywiście, że tak. Zawsze jest taka, której nie ma. Ale uwaga, jest coraz trudniej. tomiwo: Pani Magdo jakich kuchenek używa pani w swoich restauracjach (gazowe czy indukcyjne)?Magda Gessler: Tam gdzie mogę używam gazowych, albo elektrycznych. Indukcyjnych nigdy. Jajeczny: Czy talent do gotowanie powstał od zwykłej zabawy? Jaka była Pani pierwsza potrawa udana czy też nie udana?Magda Gessler: Talent do gotowania jest genetyczny. Wszyscy się śmieją z tych moich babć. Jedna Włoszka, druga Rosjanka, hahaha, ale to one zapaliły moją iskrę bożą. NieBBieskAA: Witam , czy u Pani w restauracji też można zjeść tanio i smacznie czy też nie każdego na to stać ?Magda Gessler: Nie. W Garze, w Wenecji, w Belinnim i w Słodkim… Słonym są ogromne pizze i sałaty za 20 zł. Każda pizza za 20zł. Ale naprawdę są z pieca. Pieczone na oczach.