Czytamy w nim: Do dnia 23,03,2012 roku organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej przeprowadziły 14 810 kontroli, zabezpieczyły 559 564,95 kg soli. Ponadto zabezpieczono 260 836,54 kg produktów spożywczych m.in.: - cebula solona w beczkach, kapusta kiszona, ogórki konserwowe, pieczywo, buraki ćwikłowe konserwowe, paprykarz wegetariański, przyprawy, gołąbki, pierogi, zapiekanki. Wycofano z obrotu 25 322,05 kg soli oraz 994,35 kg produktów spożywczych. Do badań pobrano 698 próbek. Jednocześnie Główny Inspektorat Sanitarny niezmiennie uspokaja, że na podstawie przeprowadzonej przez niezależne jednostki naukowe oraz ekspertów naukowych oceny ryzyka stwierdzone zostało, że nie ma możliwości wystąpienia skutków zdrowotnych po spożyciu produktów, do których sól techniczna była wykorzystywana przez przemysł spożywczy.