Co stołówka szkolna może zrobić dla podniesienia jakości żywności i żywienia? 1. Zamówienia – rodzaj i jakość towaru: świeże, sezonowe, lokalne, nieprzetworzone; minimalizacja opakowań i puszek i plastiku; wprowadzenie do menu rekomendowanych produktów i technologii. 2. Technologia – pieczenie, parowanie, gotowanie (warzywa – oprócz ziemniaków – gotujemy krótko – na chrupko), duszenie; minimalizacja smażenia.---ramka 21597|prawo|--- 3. Zmniejszenie wykorzystywania soli, cukru; używamy pieczywa razowego na zakwasie, kasze, mąki z pełnego przemiału, razowy makaron, otręby, świeże i suszone zioła, sezonowe i lokalne warzywa i owoce, samodzielnie przygotowywane desery. 4. Staramy się przekonać przełożonych, że remonty i inwestycje w stołówki są ważne i potrzebne. Wprowadzenie cateringu może podnieść koszty obiadów dla dzieci i rodziców i przyczynić się do obniżenia ich jakości.