Dajmy dzieciom zdrową żywność!

TVN UWAGA! 137457
O tym, jak ważne jest dobre jedzenie dla uczących się dzieci wie dyrektor amerykańskiej szkoły w Warszawie. W podwarszawskim Konstancinie uczy się około tysiąca uczniów. W szkolnej stołówce połączonej ze sklepem sprzedawane są między innymi sałatki i kanapki z razowym pieczywem, wypiekanym na miejscu.

- Branża spożywcza często wpływa na dzieci w taki sposób, że do wielu produktów dodaje się: sól, cukier, tłuszcz. I to dzieciom smakuje. Jest cała dziedzina wiedzy o smakach. I im więcej dzieci jedzą, tym bardziej im smakuje i tym więcej jedzą i piją, niezależnie od tego, czy są głodne i spragnione. Ale z mojego doświadczenia pedagogicznego wynika, że jeśli damy dzieciom dobre jedzenie: świeże warzywa, sałaty, owoce, przyrządzane na świeżo każdego dnia i to dobrze smakuje, to one będą je wybierać - uważa Tony Gerlicz, dyrektor American School of Warsaw. Chociaż w sklepie szkoły amerykańskiej nie można kupić napojów gazowanych, dyrektorowi zależy, by uczniowie mieli świadomość jak dużo cukru dodaje się do żywności. - Wiemy, że młodzież staje się coraz bardziej otyła. Mamy problem z otyłością w Stanach Zjednoczonych, w Anglii, ale w Polsce również. W świecie zachodnim ten problem narasta. W zasadzie narasta tam, gdzie jest zachodnia dieta. Jedną z przyczyn jest cukier, cukier we wszystkim – dodaje dyrektor.

podziel się:

Pozostałe wiadomości