Wyniki badań ws. afery solnej: Produkty mięsne i mleczne bezpieczne

RMF24.pl: Przetwory mięsne i mleczne, przy produkcji których wykorzystywano sól przemysłową, są bezpieczne - informuje Główny Instytut Weterynarii. To wyniki wstępnej analizy po kontrolach przeprowadzonych w firmach podlegających GIW

Ostateczne wyniki pobranych próbek podejrzanej soli będą znane na początku przyszłego tygodnia. Badania prowadzą laboratoria w Puławach oraz eksperci Państwowego Zakładu Higieny. Zastępca głównego lekarza weterynarii Jarosław Naze zapewnia jednak, że bez względu na efekt tych badań, soli do przetworów mięsnych i mlecznych używa się tak mało, że w praktyce nie wpływa ona na bezpieczeństwo towarów. Inspektorzy skontrolowali wszystkie zakłady przetwórcze w kraju. Sól przemysłową wykryli i zajęli w 137 zakładach. W sumie zatrzymano 430 ton tego produktu.

podziel się:

Pozostałe wiadomości