Właśnie w ten sposób w zakładach mięsnych „Viola” przebiegało sortowanie tzw. wysortu handlowego, czyli mięsa i wędlin, których pozbyły się sklepy. Nawet gdy data przydatności do spożycia była minimalna – towar trafiał do dalszego przerobu. A potem wracał na rynek pod postacią mielonki czy kiełbasy. Reporterzy „Uwagi!” ujawniają kolejne fakty afery mięsnej. Dlaczego inspektor weterynarii, który przez lata kontrolował zakład, nie wykrył żadnych nieprawidłowości? Czy tylko dlatego, że swoje wizyty wcześniej zapowiadał a zakłady pozbywały się „wysortuj handlowego”? Być może nie tylko. Reporterzy „Uwagi!” ustalili, że na początku 2012 roku zakłady mięsne zakupiły telefony Iphone. Modny gadżet otrzymała kadra kierownicza firmy oraz… powiatowy lekarz weterynarii. Oglądaj kolejny reportaż TVN „Uwaga!” ujawniający skandal w zakładach mięsnych „Viola”. Zobacz reportaże o aferze mięsnej:Afera mięsna: powiatowy lekarz weterynarii zawieszonyP jak produkcja. U jak utylizacjaIle świeżej kiełbasy było w kiełbasie?Czy władze zakładów „Viola” wiedziały o odświeżaniu mięsa?O aferze mięsnej piszą na calym świecieViola wydała oświadczenieGłówny Lekarz Weterynarii o aferze mięsnejMinister rolnictwa o aferze mięsnejW chłodniach VIOLI znaleziono przeterminowane przetworyW Violi wstrzymano produkcjęRównież wojskowi mogli jeść wędliny z odzyskuMON o aferze mięsnejKolejna afera w polskim przemyśle mięsnym