Mączka mięsno-kostna uważana jest za główny powód rozprzestrzenienia się choroby BSE, popularnie nazywanej chorobą szalonych krów. U ludzi może ona wywołać wariant choroby Creutzfeldta-Jacoba, która wpływając na ośrodkowy układ nerwowy człowieka zawsze doprowadza do śmierci.Pokarm z padliny Dziennikarze „Uwagi!” TVN ustalili, że pracownicy firmy Hetman, jednego z największych w kraju zakładów zajmujących się m.in. utylizacją padliny, przez wiele miesięcy produkowali i sprzedawali niebezpieczną dla zdrowia ludzi i zwierząt mączkę mięsno-kostną. Reporter podający się za hodowcę trzody chlewnej kupił tonę mączki od pracownika spalarni powołującego się na kontakty z szefostwem. Mączkę dostarczono firmowym samochodem firmy Hetman. -Olszówka jako zakład kategorii I-szej i II-giej, czyli spalarnia i elektrownia, a także kompostownia, funkcjonował tak jak funkcjonował zawsze. My żadnej mączki nie produkujemy, nie mamy takich możliwości technicznych – broni się Jacek Luciński, właściciel firmy Hetman. Informacje dostarczone przez dziennikarzy „Uwagi!” TVN doprowadziły do wykrycia nielegalnej linii produkcyjnej, której przez wiele miesięcy nie dostrzegali inspektorzy Powiatowego Inspektoratu Weterynarii. Działalność spalarni została zawieszona, a sprawę bada prokuratura. Większość spraw została umorzona lub odmówiono wszczęcia postępowania. Prokuratorzy uzasadniali umorzenia brakiem dostatecznych informacji o przestępstwie, czy niską szkodliwością społeczną.Tanie białko Tak zwana mączka mięsno-kostna to dodatek do pasz, stosowany przez hodowców w celu zmniejszenia kosztów produkcji żywca. Choć niebezpieczny dla zdrowia ludzi i zwierząt, jest ponad dwukrotnie tańszy niż soja. Mączkę można legalnie stosować – pod ścisłymi warunkami – jako nawóz na pola i jako półprodukt do produkcji karmy dla psów i kotów. W Polsce od 2003 roku obowiązuje całkowity zakaz karmienia mączką mięsno-kostną zwierząt przeznaczonych do spożycia przez ludzi. Zakaz ma związek z epidemią szalonych krów, która wybuchła w 1985 roku w Wielkiej Brytanii. W jej wyniku zmarło już co najmniej 227 osób a według specjalistów liczba ta znacznie się zwiększy w związku z bardzo długim okresem inkubacji choroby. Za główną przyczynę rozprzestrzenienia się epidemii uznano karmienie krów mączkami mięsno-kostnymi. To już kolejna afera w przemyśle mięsnym ujawniona przez „Uwagę!” TVN. W czerwcu dziennikarze ujawnili, że w Polsce zwierzętom hodowlanym masowo podaje się antybiotyki, w celu szybszego przyrostu masy. Może to jednak być szkodliwe dla zdrowia ludzi i zwierząt.Zobacz także: Weterynarze kontrolują fermy na Pomorzu. Czy do sklepów mogły trafić skażone kurczaki?