- Jeśli ktoś dostaje pomoc od państwa, to dobrze. My takiej pomocy nie dostaliśmy. Już podczas pierwszego lockdownu byliśmy pod ścianą. W tym momencie otwarcie restauracji to nasze być albo nie być – mówi Danuta Walasik, managerka restauracji.
Pomimo że policja interweniowała w lokalu już kilkukrotnie, restauracja jest otwarta i czeka na gości.
- Proszę mi pokazać ustawę, z której wynika, że jesteśmy otwarci nielegalnie – komentuje managerka.
Zapewnia, że restauracja dba o bezpieczeństwo klientów. Goście muszą wchodzić w maseczkach i zdezynfekować dłonie. Obsługa dba o to, aby stoliki były odkażone i cały czas pracuje w maseczkach ochronnych.
- Jesteśmy przygotowani na to, że w przyszłości będziemy musieli odpowiedzieć za naszą decyzję. Obawy są zawsze – dodaje Danuta Walasik.
Dziś w programie odwiedziliśmy również najbardziej rozświetloną wieś w Polsce – Popowo. Niektórzy nazywają ją lubuskim Las Vegas.
Gościem w naszym mobilnym studiu był prof. Janusz Kocik epidemiolog, onkolog i internista z Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Warszawie.
Uwagę! Koronawirus można oglądać codziennie od poniedziałku do piątku o 19:25 zaraz po głównym wydaniu Faktów.
Więcej informacji na temat koronawirusa znajdziesz na stronie Zdrowie.tvn.pl >