Ile świeżej kiełbasy było w kiełbasie?

TVN UWAGA! 3630751
TVN UWAGA! 135476
- Tak zwany wysort handlowy dodawano m.in. do kiełbasy popularnej, zwyczajnej i śląskiej oraz do mielonki - wylicza reporter TVN "Uwaga!" Grzegorz Kuczek.

Przedstawiamy kolejne szczegóły dotyczące afery w zakładach mięsnych „Viola”. W czwartek ujawnialiśmy, że firma ta przyjmowała ze sklepów tzw. wysort, czyli mięso i wędliny wycofane ze sprzedaży z uwagi na wady jakościowe m.in. pleść czy kwaskowatość.Reporter „Uwagi!” zatrudnił się w magazynie zakładu, by ustalić co dalej działo się ze zwrotami. Okazało się, że część przeznaczano do ponownego użycia. Jeden z pracowników „Violi” tłumaczył wprost, że chodziło o to, by „nie tracić kasy”. Dotarliśmy też do zakładowych dokumentów.Do jakich produktów dodawano handlowy „wysort”? Czy informację o sposobie produkcji umieszczano na etykietach wyrobów? Co tym procederze mówią przepisy? A jak na aferę zareagował Główny Lekarz Weterynarii?Przedstawiamy rozmowę z jednym z autorów reportażu, dziennikarzem TVN „Uwaga!” Gregorzem Kuczkiem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości