Kary

Kary za świadome narażenie zdrowia klientów, w tym za sprzedaż zepsutych lub przeterminowanych produktów spożywczych w wybranych krajach Unii Europejskiej.

WIELKA BRYTANIA: - w sądzie rejonowym do 6 miesięcy pozbawienia wolności i grzywna do 20.000 GBP (ok. 128.000 zł); w sądzie okręgowym do dwóch lat więzienia i nielimitowane kary finansowe;AUSTRIA: - kary administracyjne do 7.300 EUR (ok. 32.000 zł) w przypadku sprzedaży środków nie dopuszczonych przez inspekcję sanitarną; jeśli skutki są szkodliwe dla zdrowia klientów, grozi kara pozbawienia wolności do 1 roku lub grzywna w wysokości 360-krotnej wartości dziennego obrotu;CZECHY: - kara jednorazowa wymierzana przez inspektora ‘na miejscu’ za sprzedaż to 5.000 CZK (ok. 700 zł); może zostać podwyższona do 1.000.000 CZK (ok. 140.000 zł) za świadome naruszanie przepisów sanitarnych, a za powtarzające się łamanie przepisów to nawet 2.000.000 CZK (ok. 280.000 zł);SŁOWENIA: - kary dla sieci sklepów naruszających przepisy wynoszą od 500.000 SIT (ok. 9.000 zł) do 8.000.000 SIT (ok. 146.000 zł); dla osoby bezpośrednio odpowiedzialnej za wystawienie towaru grzywna od 200.000 SIT (ok. 3.600 zł) do 3.000.000 SIT (ok. 55.000 zł);NIEMCY: - grzywna dla producenta lub sieci od 5.000 EUR (ok. 22.000 zł) do 15.000 EUR (ok. 66.000 zł); dla osoby odpowiedzialnej za wystawienie produktu do sprzedaży kara pozbawienia wolności od 6 mies. do 5 lat lub grzywna zależna od władz landu;GRECJA: - kara więzienia od 3 miesięcy do 2 lat;ŁOTWA: - 250 LVL (ok. 750 zł) bezpośrednio dla sklepu;LITWA: - od 500 LTL (ok. 650 zł) do 1000 LTL (ok. 1300 zł) dla sprzedawcy; dodatkowo zepsuty towar musi zostać zutylizowany, a zaświadczenie o jego zniszczeniu trzeba przedstawić odpowiedniej instytucji.

podziel się:

Pozostałe wiadomości