Dlaczego giną pszczoły?

TVN UWAGA! 3628833
TVN UWAGA! 135004
Za zabicie dwóch milionów pszczół Sąd Rejonowy w Gorlicach skazał Joannę S. na cztery miesiące więzienia w zawieszeniu. Stało się to po trzyletniej walce pszczelarzy o ukaranie kobiety, która chemikaliami do zwalczania komarów zabiła wiele pszczelich rodzin.  Wyrok nie jest prawomocny, ale to nie jedyna sytuacja, gdy pszczelarze toczą batalię z ludźmi bezmyślnie rozpylającymi związki niebezpieczne dla owadów. Naukowcy w Europie biją na alarm. Śmiertelność pszczół jest wyższa niż kiedykolwiek w historii.

Miód, pyłek pszczeli i wosk, to tylko ułamek tego, co zawdzięczamy pszczołom. Szacuje się, że co trzecia łyżka jedzenia trafia na nasze stoły właśnie dzięki nim. Pszczoły, jako główne owady zapylające, wpływają na plony prawie 90 procent spożywanych przez nas roślin takich jak jabłka, jagody, orzechy a także części warzyw. Pszczoły wymierają w ostatnich latach w tak szybkim tempie, że zaczęło to stanowić problem na skalę światową. Według ekspertów oprócz przyczyn naturalnych, takich jak pasożyty czy choroby, olbrzymi wpływ na śmierć pszczół ma rolnictwo przemysłowe i stosowane na masową skalę środki ochrony roślin nowej generacji - pestycydy z grupy neonikotynoidów. Ten negatywny wpływ człowieka na pszczoły spowodował falę protestów m.in. w wielkiej Brytanii czy w Niemczech, gdzie śmiertelność pszczół jest najwyższa w Europie. Podobne protesty zorganizowano również w Polsce.

podziel się:

Pozostałe wiadomości