Miód, pyłek pszczeli i wosk, to tylko ułamek tego, co zawdzięczamy pszczołom. Szacuje się, że co trzecia łyżka jedzenia trafia na nasze stoły właśnie dzięki nim. Pszczoły, jako główne owady zapylające, wpływają na plony prawie 90 procent spożywanych przez nas roślin takich jak jabłka, jagody, orzechy a także części warzyw. Pszczoły wymierają w ostatnich latach w tak szybkim tempie, że zaczęło to stanowić problem na skalę światową. Według ekspertów oprócz przyczyn naturalnych, takich jak pasożyty czy choroby, olbrzymi wpływ na śmierć pszczół ma rolnictwo przemysłowe i stosowane na masową skalę środki ochrony roślin nowej generacji - pestycydy z grupy neonikotynoidów. Ten negatywny wpływ człowieka na pszczoły spowodował falę protestów m.in. w wielkiej Brytanii czy w Niemczech, gdzie śmiertelność pszczół jest najwyższa w Europie. Podobne protesty zorganizowano również w Polsce.