Dariusz Gzyra to pionier weganizmu w Polsce. Od ponad 10 lat nie je niczego, co pochodzi od zwierząt. Jest czynnym aktywistą ruchu na rzecz ochrony zwierząt. Założył stowarzyszenie EMPATIA. Dąży do tego, by ludzie nie wykorzystywali zwierząt do rozrywki, nie testowali na nich leków i kosmetyków. - Ja wiem, że co roku zabije się 58 miliardów zwierząt dla produktów odzwierzęcych, których nie musimy spożywać. Norma jest zła, więc wolę być nienormalny – mówi Dariusz Gzyra, Stowarzyszenie Empatia. ---ramka 18909|prawo|1--- Cała rodzina Dariusza Gzyry, w tym jego nastoletnie dzieci są weganami. Kaja i Bruno nie znają smaku mięsa, nie tęsknią za jajecznicą czy mlekiem. Rodzina Dariusza Gzyry jest pod stałą kontrolą lekarza. Stan zdrowia i kondycja nastolatków są bardzo dobre i zadowalające. Klinika pediatrii Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie przeprowadziła szczegółowe badania dzieci na diecie wegańskiej i tradycyjnej czyli obejmującej produkty od zwierzęce. Cel był jeden – przekonać się czy dieta wegańska jest zdrowa i bezpieczna. - Przebadaliśmy około 150 dzieci z tego około 70 na diecie wegańskiej, wegetariańskiej. Więcej odchyleń od diety żywieniowej zdarzało się w diecie tradycyjnej. To były nadmiary tłuszczy, cholesterolu i duże niedobory błonnika, witaminy E i magnezu – mówi Małgorzata Desmond, specjalista ds. żywienia. Podstawowym problemem wegan w Polsce jest brak możliwości zjedzenia czegoś na mieście. Weganie są praktycznie skazani na samodzielne przygotowywanie dla siebie drugiego śniadania, lunchu i przekąsek między głównymi posiłkami. - Pokutuje taki pogląd, że dieta wegańska w odniesieniu do dzieci jest szkodliwa, że jedzenie mięsa jest konieczne dla prawidłowego zdrowia. To jest nieprawda. Najgorsze jest to, że tzw. autorytety nie znają się na tym i głoszą dyrdymały - jedz mięso będziesz zdrowy - uważa prof. Janusz Książyk, Klinika Pediatrii CZD. - Badania epidemiologiczne na dziesiątkach tysięcy wegetarian czy osób spożywających bardzo małe ilości mięsa wykazują, że osoby takie znacznie rzadziej cierpią na choroby serca, cukrzycę, niektóre nowotwory i otyłość. A ostatnio udowodniono, to że wegetarianie żyją dłużej – dodaje Małgorzata Desmond, specjalista ds.żywienia.