W święta restauracje pracowały pełną parą. Dziś walczą o przetrwanie [Uwaga! Koronawirus]

TVN UWAGA! 5159138
TVN UWAGA! 332357
Święta Bożego Narodzenia zawsze były dla restauracji gorącym okresem. W tym roku, przez pandemię, sytuacja zmieniła się diametralnie. - W zeszłym roku obsługiwaliśmy firmy i rodziny. Mieliśmy po 2-4 wyjazdy cateringowe dziennie. Teraz mamy zarezerwowany tylko jeden catering na cały grudzień – opowiada menedżer jednej z krakowskiej restauracji.

- Wszystkie produkty podrożały – ryby, grzyby, warzywa, a ceny naszych zestawów cateringowych nie poszły w górę. Dokładamy do tego – przyznaje Łukasz Cichy, szef kuchni.

Wiele restauracji próbuje ratować się dodając do swojej oferty świąteczne paczki. Klienci znajdą w nich dżemy, powidła czy pierniki.

- W tym momencie nie mówimy już nawet o zarabianiu i zyskach, tylko o tym, żeby wyjść na zero. Jesteśmy w stanie przetrwać jeszcze kilka miesięcy, ale boję się, że będziemy musieli zamknąć restaurację, a co za tym idzie wszyscy stracimy pracę – mówi Piotr Wicher.

Zobacz także: Od 28 grudnia narodowa kwarantanna. Jakie obostrzenia będą obowiązywać?

Gościem w naszym mobilnym studiu była dziś prof. Aneta Górska-Kot.

Uwagę! Koronawirus można oglądać codziennie od poniedziałku do piątku o 19:25 zaraz po głównym wydaniu Faktów.

Więcej informacji na temat koronawirusa znajdziesz na stronie Zdrowie.tvn.pl >

TVN UWAGA! 5070610
TVN UWAGA! 5070610
podziel się:

Pozostałe wiadomości