Reporter Uwagi! nagrodzony. Tomasz Patora uhonorowany za reportaż "Chore bydło kupię"

TVN UWAGA! 4993116
TVN UWAGA! 4993116
Reporter Uwagi! Tomasz Patora został laureatem konkursu na najlepszy reportaż telewizyjny na Festiwalu „Człowiek w zagrożeniu” w Łodzi. Jury doceniło reportaż „Chore bydło kupię”, którego jest współautorem, przedstawiający sprawę nielegalnego handlu mięsem z padłych lub chorych krów. Materiał został wyemitowany w Superwizjerze, jego obszerne fragmenty mogli Państwo oglądać też w naszym programie.

O procederze uboju i przerabiania na mięso chorych i padłych krów reporterzy dowiedzieli się pod koniec 2018 roku. Zakłady prowadziły swoją przestępczą działalność nocą.

Zwierzęta przed śmiercią straszliwie cierpiały. Wyciągano je z aut elektryczną wyciągarką, a powróz montowano do nóg, rogów i pysków. Kolejną wyciągarką, wciąż świadome zwierzęta, podnoszono pod sufit, gdzie rzeźnik ogłuszał je i podcinał gardło. Pieczątki świadczące o przydatności mięsa do spożycia przystawiali pracownicy firmy, choć to obowiązek weterynarza.

Dziennikarzom udało się przeniknąć do jednego z takich zakładów i zdobyć bezpośrednie dowody. Zobacz reportaż "Chore bydło kupię" w Uwadze!.

Czym grozi zjedzenie mięsa chorej krowy?

- Po to jest lekarz weterynarii, by po zbadaniu zwierzęcia mógł, na podstawie wiedzy, autorytatywnie stwierdzić, że ta tusza jest zdatna do spożycia i można ją puścić na rynek. Jeżeli tusza nie jest zbadana to mięso może być szkodliwe dla konsumenta - mówi prof. Roman Kołacz, specjalista do spraw hodowli i dobrostanu zwierząt, wieloletni rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Według ekspertów zjedzenie mięsa chorej krowy może mieć poważne skutki dla zdrowia, a nawet życia. Ciężkie zatrucia pokarmowe, zakażenia, zapalenia opon mózgowych, stawów, szpiku oraz kości, wrzodziejące zapalenie jelita, a ponadto sepsę o ciężkim przebiegu.

podziel się:

Pozostałe wiadomości