Jak zaoszczędzić i wydawać mniej na jedzenie? [Uwaga! Koronawirus]

TVN UWAGA! 321269
Wykorzystywanie resztek z obiadów wraca do łask. – Z łodyżek pietruszki można zrobić świetne pesto. A z niezjedzonych ziemniaków sałatkę ziemniaczaną – podpowiada Marta Dymek, autorka bloga Jadłonomia.

- Niemarnowanie jedzenia to dla mnie nie jest moda, ale konieczność. Dziś, kiedy jesteśmy zamknięci w domu, wiele osób zaczyna starać się ograniczać marnowanie tego, co gotuje – mówi Dymek.

W dzisiejszym programie poruszyliśmy także temat odmrażania służby zdrowia. Szpitale ruszają z odwoływanymi zabiegami. Szpitale będą zapraszać pacjentów na konkretny dzień i godzinę i tak sterował ruchem, żeby na salach, korytarzach czy w szatniach przebywało jednocześnie jak najmniej ludzi.

Zobacz też: Czy skutki COVID-19 będą trwać latami?

W programie także o powrocie do pracy słynnych krakowskich kwiaciarek.

- Przychodzą Krakowianie i cieszą się, że w końcu otworzyło się pierwsze stoisko. Mam nadzieję, że wkrótce zostaną otwarte kolejne. To było trudne osiem tygodni, brakowało mi pracy tutaj, to naprawdę fajna robota. Dużo jest tu ciekawych ludzi, do tego nastrój krakowskiego rynku – mówi jedna z kwiaciarek.

Zobacz też: Dlaczego chorzy na COVID-19 tracą węch i smak?

W ostatni weekend na tory wróciły zawieszone połączenia PKP Intercity. To jednak około 60% wcześniejszych połączeń. Dziś rezerwacji na podróże jest o 84% mniej niż przed epidemią. W przywróconych pociągach, tylko co drugie miejsce może być zajęte, a pasażerowie muszą podróżować z zasłoniętymi ustami i nosami. Składy są też na bieżąco dezynfekowane. Nie działa też Wars. Od 22 maja na tory wrócą składy Pendolino.

Program Uwaga! Koronawirus można oglądać codziennie od poniedziałku do piątku o 19:25 i w weekendy o 19:20.

podziel się:

Pozostałe wiadomości