Pismo od Komisji Europejskiej ds. Zdrowia

Pismo od Komisji Europejskiej ds. Zdrowia w sprawie 26-letniego mięsa ze Szwecji. Odpowiedź na zapytanie europosła Wojciecha Olejniczaka.

E-5292/09EN Odpowiedź udzielona przez komisarz Androullę Vassiliou w imieniu Komisji (9.12.2009) W UE obowiązuje kompleksowy zbiór prawodawstwa wspólnotowego mającego na celu zapewnienie bezpiecznej i zdrowej żywności. Dwa główne narzędzia służące realizacji tego celu to rozporządzenie (WE) nr 178/2002[1] i rozporządzenie (WE) nr 882/2004[2]. Państwa członkowskie wprowadzają w życie prawo żywnościowe oraz sprawdzają, poprzez prowadzenie kontroli urzędowych, czy podmioty gospodarcze przestrzegają odpowiednich wymogów tego prawa na wszystkich etapach produkcji, przetwórstwa i dystrybucji. Kontrole urzędowe muszą być przeprowadzane regularnie, z uwzględnieniem zagrożeń i z właściwą częstotliwością. W tym zakresie państwa członkowskie podejmują wszelkie niezbędne środki w celu dopilnowania, by produkty przeznaczone do wysłania do innego państwa członkowskiego były kontrolowane z taką samą starannością, jak te przeznaczone do wprowadzenia do obrotu na ich własnym terytorium. W przypadkach wykrycia braku zgodności z przepisami właściwe organy państw członkowskich są zobowiązane do podjęcia niezbędnych działań w celu dopilnowania, by podmioty działające w branży spożywczej zaradziły tej sytuacji. Działania te muszą być skuteczne, odstraszające i proporcjonalne. Środki takie powinny obejmować działania administracyjne właściwych organów państw członkowskich, w których powinny obowiązywać przewidziane do tego celu procedury. Komisja jest zobowiązana zapewnić, że prawodawstwo wspólnotowe jest należycie wykonywane w całej UE. W tym celu służby Komisji przeprowadzają w państwach członkowskich kontrole wspólnotowe, które pozwalają sprawdzić, czy prawo paszowe i żywnościowe oraz prawodawstwo dotyczące zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt jest wprowadzane w jednolity i prawidłowy sposób w całej Wspólnocie. Komisja jest uprawniona do podejmowania w razie konieczności odpowiednich działań związanych z wykonaniem prawa, aby zagwarantować wypełnianie przez państwa członkowskie ich obowiązków. Komisja nie miała dotychczas żadnych informacji na temat tej konkretnej sprawy, do której odnosi się Szanowny Pan Poseł. Przedmiotowa kwestia zostanie omówiona z państwami członkowskimi, których sprawa ta dotyczy, w celu dopilnowania, by wszystkie właściwe narzędzia wykonawcze, dostępne zgodnie z wymienionym powyżej prawodawstwem, były wykorzystywane w celu właściwego wyjaśnienia tej sprawy.[1] Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U. L 31 z 1.2.2002).[2] Rozporządzenie (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt (Dz.U. L 165 z 30.4.2004, ss. 1-141). Zobacz reportaże o 26-letnim mięsie:Jemy stare mięso Stare mięso i choroba wściekłych krów Stare mięso nadal w magazynach

podziel się:

Pozostałe wiadomości