Biobazar to jedno z niewielu miejsc w Polsce, gdzie można kupić produkty z certyfikatem rolnictwa ekologicznego. Każdy taki produkt jest oznaczony logo obowiązującym w całej Unii Europejskiej. Zanim certyfikat zostanie przyznany - producenci muszą przejść drobiazgową kontrolę.- Kontrolowany jest proces produkcji a nie produkt finalny. Dlatego producent może spodziewać się kontroli w swoim gospodarstwie, żeby sprawdzić, jakie jest nawożenie, jaka jest ochrona roślin, jaki jest płodozmian, czym są żywione zwierzęta. Natomiast w przetwórni kontrolowane są receptury, zakup produktów, czy są certyfikowane – mówi Dorota Matera, Bioekspert sp. z o.o., jednostka certyfikująca rolnictwo ekologiczne.Benedykt Karłowicz trzy lata temu zajął się uprawą ekologicznych ziemniaków. Inspektorzy z jednostek certyfikujących odwiedzają jego pola nawet kilka razy w roku. Prawie trzydziestohektarowe gospodarstwo mężczyzna prowadzi z żoną. Swoje ekologiczne ziemniaki sprzedaje głównie na warszawskim biobazarze.Biobazar to nie tylko handel produktami ekologicznymi - to także promocja ekologicznego stylu życia. W pierwszą sobotę miesiąca można tu oddać zużyty sprzęt elektromechaniczny w zamian za sadzonki drzew albo ekologiczne owoce.- Wielu z naszych dostawców, producentów jest pasjonatami tego, co robią – przyznaje Katarzyna Wieczorek, MyEcolife, organizator Biobazaru.Jednym z producentów jest Peter Stratenwert, który przyjechał do Polski ponad 20 lat temu. Niedaleko Płocka prowadzi gospodarstwo ekologiczne. Tu - w niewielkiej piekarni - piecze chleb metodami tradycyjnymi. Do ciasta nie dodaje żadnych spulchniaczy ani konserwantów, mąka pochodzi wyłącznie z upraw ekologicznych, a piec chlebowy opalany jest drewnem.- To jest pasja, którą się fascynuje od lat. Najpierw osiem lat w Szwajcarii, a teraz 22 lata w Polsce – mówi Peter Stratenwerth, rolnik ekologiczny.Choć za produkty ekologiczne trzeba sporo zapłacić, to jednak z tygodnia na tydzień na biobazarze przybywa klientów. Kontrole jednostek certyfikujących dowodzą, że polskie produkty ekologiczne są co raz lepszej jakości. W Polsce rynek żywności ekologicznej rozwija się jednak bardzo wolno - w całym kraju jest zaledwie pół tysiąca sklepów z taką żywnością.