Żywność na zdrowie

TVN UWAGA! 3635401
TVN UWAGA! 3635401
Byle było szybko i byle było tanio. Większość z nas takie tylko wymagania stawia kupowanej żywności. To, że tanie oznacza niską jakość, która odbije się potem na naszym zdrowiu, dziś nas specjalnie nie przejmuje. Zdrowa żywność jest więc tylko rarytasem dla wybranych i kupić ją można w niewielu miejscach w Polsce.

Biobazar to jedno z niewielu miejsc w Polsce, gdzie można kupić produkty z certyfikatem rolnictwa ekologicznego. Każdy taki produkt jest oznaczony logo obowiązującym w całej Unii Europejskiej. Zanim certyfikat zostanie przyznany - producenci muszą przejść drobiazgową kontrolę.- Kontrolowany jest proces produkcji a nie produkt finalny. Dlatego producent może spodziewać się kontroli w swoim gospodarstwie, żeby sprawdzić, jakie jest nawożenie, jaka jest ochrona roślin, jaki jest płodozmian, czym są żywione zwierzęta. Natomiast w przetwórni kontrolowane są receptury, zakup produktów, czy są certyfikowane – mówi Dorota Matera, Bioekspert sp. z o.o., jednostka certyfikująca rolnictwo ekologiczne.Benedykt Karłowicz trzy lata temu zajął się uprawą ekologicznych ziemniaków. Inspektorzy z jednostek certyfikujących odwiedzają jego pola nawet kilka razy w roku. Prawie trzydziestohektarowe gospodarstwo mężczyzna prowadzi z żoną. Swoje ekologiczne ziemniaki sprzedaje głównie na warszawskim biobazarze.Biobazar to nie tylko handel produktami ekologicznymi - to także promocja ekologicznego stylu życia. W pierwszą sobotę miesiąca można tu oddać zużyty sprzęt elektromechaniczny w zamian za sadzonki drzew albo ekologiczne owoce.- Wielu z naszych dostawców, producentów jest pasjonatami tego, co robią – przyznaje Katarzyna Wieczorek, MyEcolife, organizator Biobazaru.Jednym z producentów jest Peter Stratenwert, który przyjechał do Polski ponad 20 lat temu. Niedaleko Płocka prowadzi gospodarstwo ekologiczne. Tu - w niewielkiej piekarni - piecze chleb metodami tradycyjnymi. Do ciasta nie dodaje żadnych spulchniaczy ani konserwantów, mąka pochodzi wyłącznie z upraw ekologicznych, a piec chlebowy opalany jest drewnem.- To jest pasja, którą się fascynuje od lat. Najpierw osiem lat w Szwajcarii, a teraz 22 lata w Polsce – mówi Peter Stratenwerth, rolnik ekologiczny.Choć za produkty ekologiczne trzeba sporo zapłacić, to jednak z tygodnia na tydzień na biobazarze przybywa klientów. Kontrole jednostek certyfikujących dowodzą, że polskie produkty ekologiczne są co raz lepszej jakości. W Polsce rynek żywności ekologicznej rozwija się jednak bardzo wolno - w całym kraju jest zaledwie pół tysiąca sklepów z taką żywnością.

podziel się:

Pozostałe wiadomości