- Ta sól nie jest bezpieczna. Mogą w niej znajdować się kawałki skał, metale czy też inne surowce, nienadające się do spożycia – powiedział dziennikowi „Frettabladid” Oskar Isfeld Sigurdsson z „Reykjavik Health Protection Authority”. Sól przemysłowa była wykorzystywana do produkcji żywności przez dziesiątki firm produkujących m.in. mięsa, ryby, ale też przez piekarnie. Importowaną z Danii sól, która tam wykorzystywana była m.in. do odśnieżania dróg wykorzystywał m.in.: Olgerin Egill Skallagrimsson, jeden z większych importerów i producentów napojów w Islandii. Zdaniem szefa firmy worki z solą były bardzo dokładnie oznaczone, widniały na nich ostrzeżenia, że zawierają sól przemysłową, ale pracownicy firmy to bagatelizowali. - Olgerdin i inne firmy, które używały soli do produkcji jedzenia przyznały się do zaniedbań i pomyłek ponieważ sól nie była ostemplowana jako „spożywcza” i nie była certyfikowana do użycia dla przemysłu spożywczego. Olgerdin przeprasza za ten błąd – przekazał w oficjalnym oświadczeniu szef firmy. (…) Urzędnicy ds. zdrowia wyraźnie powiedzieli, że sól przemysłowa była “niebezpieczna i nie powinna była trafić na rynek”. Źródło: http://www.ottawacitizen.com/Industrial+salt+sold+food+Iceland+years/6011550/story.html#ixzz1oztcxCN9